Achik Sufi

Tuesday, May 8, 2007

Adam & Hawa




Dr Fadhilah Kamsah : “ Perempuan kalau bersiap sangat susah…baju ade seribu depan mata pun die boleh kata “ bang…x de bajula bang ”

Dr Masyitah Ibrahim : “ Lelaki nie kalau bersiap…seluar warna hijau stoking warna merah pun die boleh pakai ”

Di sini kita boleh lihat perbezaan antara lelaki dan perempuan, pening juga kepala kalau kita tak pandai nak handlekan masalah nie. Setiap perkara yang dilakukan oleh lelaki dan perempuan selalunya berbeza cara dan natijahnya. Tapi apa yang sebenarnya achik nak bicarakan ialah setiap perbezaan lelaki dan perempuan adalah untuk kita saling melengkapi antara satu sama lain. Umpama isi dan kuku, kita saling perlu memerlukan…contohnya jika terjadi perkara seperti yang disebutkan di atas. Dengan penilitian perempuan boleh memadankan pakain yang sesuai untuk lelaki dan dengan kesimplelan lelaki boleh mengurangkan masa perempuan untuk memilih pakain. Jadi jangan difikarkan perbezaan yang ada diantara dua pasangan kerana perbezaan inilah yang akan merapatkan dan memesrakan kita. Setiap yang dijadikan Allah pasti mempunyai hikmah yg baik buat kita. Masyaallah…amat hebat kekuasaanmu.


Kalam Achik : Kadang2 achik tergelak sendiri bile teringat ceramah motivasi yang disampaikan ole Dr Fadhilah dan Dr Masyitah. Banyak yg terkena batang hidung sendiri…tapi yg penting, achik seorang yg memahami perempuan. ( walaupun bukan 100%...)

23 Comments:

  • Ooo, saya daah tengok dah tayangan tu.

    By Blogger hakim dirani, At May 8, 2007 at 7:32 AM  

  • Salam berbalas kunjungan.

    Kalau Achik sudah berkahwin nanti, seringlah ingat bahawa perkahwinan itu kita memilihnya. Sebarang kesilapan yang hadir di antara suami isteri itu hanyalah SATU PERBANDINGAN. Perbandingan pemikiran dan citarasa. Kepada Allah kita pohonkan kelangsungan perkahwinan hingga ke akhir hayat (Ingatan untuk saya juga :P)

    By Blogger INDERA KENCANA, At May 8, 2007 at 7:22 PM  

  • Achik,
    terima kasih ke blog sederhana saya.

    Sememangnya semakin banyak dibongkarkan perbezaan lelak idan perempuan, semakin tunduk kita kepada kebijaksanaan pencipta..

    By Blogger Izariza, At May 8, 2007 at 7:23 PM  

  • ehem..ehem..nak cakap pe yek...hee..saje jek nak menyebok... jgn mare yek tuan umah...

    By Anonymous Anonymous, At May 8, 2007 at 10:28 PM  

  • pompuan ni complex

    haha, tu je nak cakap pon.

    By Blogger danialle, At May 9, 2007 at 12:07 AM  

  • Benarkah achik memahami perempuan? Hehehe... Macam ada pengalaman saja. Tapi mmg betul cara pemikiran laki dan perempuan juga jauh berbeza.

    p/s: tinta tercari-cari 5 jejari yang akan saling berpaut dengan jari-jari tinta... ;)

    By Blogger tintaHati, At May 9, 2007 at 12:36 AM  

  • Lelaki dan perempuan..masing2 punye kelebihan dan kekurangan.. Keduanya saling melengkapi antara satu sama lain. Tiada lelaki tak lengkap hidup perempuan, begitulah juga sebaliknya....

    By Anonymous Anonymous, At May 9, 2007 at 12:40 AM  

  • salam....
    beruntung jadi lelaki....

    dan bertuah jadik pompuan;)

    By Blogger 13may, At May 9, 2007 at 2:19 AM  

  • hakim dirani:achik tahu...sebab hakim tengok kat rmh achik kan..?

    indera kencana:salam kembali...time kasih bagi peringatan 2, berharga sungguh...tp rasenye achik khwn lmbt lgla...

    izariza: betul 2...achik sokong 200%,allahuakbar!!!

    putri hanan:la...x salah putri nak menyebok. achik x marah...menyampah ade..he..he..jngn marah balik..

    danialle: complex2 prmpn dari tulang rusuk lelaki jugak...betul x? kenyatan 2...

    tinta hati:mak achik prmpn, akk achik prmpn, adik achik prmpn...bakal isteri achik pun prmpn, rasenye terjawab soalan 2...

    p/s:rasenye x susah...jari tangan kanan dan tangan kiri tinta kan boleh berpaut...( bukan x phm, buat2 x phm...moga ketemu )

    umniyah: achik setuju sangat dngn kata2 tue...perempuan hamparan duni,lelaki penaungnya...(macam biase dengarje..)

    13may: lebih beruntung jadi lelaki soleh dan prmpn solehah...saje achik tambah,bagi sedap lg.

    By Blogger Achik_Sufi, At May 9, 2007 at 12:37 PM  

  • tintahati: nie jawaban tambahan dari achik...http://imanmawaddah.blogspot.com/klik kat cnie

    By Blogger Achik_Sufi, At May 9, 2007 at 2:01 PM  

  • sufi

    kamukah jejaka yang dimaksudkan oleh anginsore yang suka mengulang-ulang tayang cd ceramah dr fadillah dan dr mashitah tu? oh!

    By Anonymous Anonymous, At May 9, 2007 at 2:33 PM  

  • aku faham isi hati ko tntg prempuan.

    dn aku amat faham isi hati aku tntg prempuan.

    tk de apa yg perlu dirisaukan..pasal aku tau ko takkn pakai pakai seluar kaler pink..hahaha..

    By Blogger ah kim, At May 9, 2007 at 7:23 PM  

  • jwpn tambahan? nak rujuk mana??

    *tinta musykil* puteri-sufi???

    By Blogger tintaHati, At May 9, 2007 at 10:09 PM  

  • salam kehidupan,
    betulkah memahamai atau buat2 memahami?....

    By Blogger CerminDiri, At May 10, 2007 at 1:24 AM  

  • masing2 berbeza.. kena belajar memahami kelebihan dan kekurangan masing2.. :)

    By Blogger achik, At May 10, 2007 at 2:26 AM  

  • Achik nak kawin dah ya hehehe..perbezaan antara lelaki dan wanita itulah yang menjadikan mereka saling lengkap menlengkapi. Tapi saya tidak faham wanita hari ni banyak memperjuangkan women right yang ada kalanya di luar norma kejadian wanita itu sendiri..yala apa lelaki buat pasti wanita boleh buat...musykil2

    By Blogger Iman Mawaddah, At May 10, 2007 at 3:48 AM  

  • Sukarnya memahami isi hati manusia ni. Kalu ada yg kata mudah faham entahlah. bagi akak yg dah 20 thn bersama sorang lelaki bernama suami dan 15 thn bersama sorang anak lelaki rasanya masih tercari2 apa kehendak lelaki ini. Apapun tetap bersyukur kerana berjaya memiliki dan dimiliki oleh sorang lelaki bernama suami. Kita saling melengkapi. Eh macam ya tak ya je falsafah tu. Pe pun hargailah diri sendiri dulu.

    By Blogger Fauziah, At May 10, 2007 at 3:54 AM  

  • akira suri:anginsore yg mane lak nie...achik x kenalla, klu bayusenja memang achik kenal sangat...

    azzam_bellamy:time kasih krn memahami achik...dan sememangnye achik x kan pki seluar kaler pink tp x tahula azzam camne...he..he..( selisih malaikat 44...)

    tinta hati: buat2 paham jela...

    cermin diri:eleh...2 jeles lah 2, nak bg keje kat achik cakap jela...nnt achik pegi pejabat 2...

    achik: betul 2 achik...achik nie memang bestla!!!( puji diri sendri sekali tue...)

    iman_mawaddah:perkahwinan 2 kan sunnah nabi, jd memang achik nak khwn...tp mngkn lmbt lg kot, atas sebab2 tertentu...jadi, iman x yahla risau2kan achik pasal khwn nie erk...tp klu nak carikan utk achik, ape salahnye...( yg nie achik tambahje...)

    kak g: erm...mendalam kata2 kak g nie, mngkn achik memahami prmpndari sudut yg berbeza agaknya...tp achik tabik kat kak g sebagai seorang yg berpengalaman..thanks.

    By Blogger Achik_Sufi, At May 10, 2007 at 8:11 AM  

  • salam. yo bro...erm..sampai ati demo nyampah yek... huhuhuh..sadisnyer...yaa..betul tuh cikgu G...bukan kate lelaki... manusia neh atau setiap kejadian makhluk ade rahsia yg sukar utk difahami...hee..lelaki kate payah nak paham pompuan padehal same gak halnyer pompuan pun...tapi sebenarnya rahsia2 neh penyeri hidup insan yg berpasangan....same2 lah kite yek merungkai segala misteri dan rahsia. jgn biarkan hidup anda diselubungi.. misteri..(yg neh iklan je yek..:) )

    By Anonymous Anonymous, At May 10, 2007 at 10:27 AM  

  • lelaki perempuan adalah manusia...
    Malu lelaki 1
    Malu perempuan banyak 9
    Akal lelaki 9
    Akal perempuan 1

    ITULAH YANG TERJADI

    By Blogger Kurma2Biji, At May 10, 2007 at 11:30 AM  

  • Salam Dik,

    Perempuan dan lelaki saling melengkapi.

    p/s Jangan lupa telepon emak :)

    By Blogger Bunga Rampai, At May 10, 2007 at 6:20 PM  

  • putri hanan:he..he..x best langsung, macam bebudak...merajukla, x de sape nak pujuk...

    kurma2biji:oooo.....bagus..bagus...

    bngai rampai:salam kak,

    erm..betul ape yg dicakapkan 2...

    p/s achik selalu telefon mak...cume kekadang 2 sibuk skit.

    By Blogger Achik_Sufi, At May 11, 2007 at 10:03 AM  

  • ya ker susah nak pilih baju? ta dak ler.... semua nak kena proper planning, celik je mata sepatutnyer dah tahu dah baju apa nak pakai... in fact, masa nak tidur tu dah fikir dah baju apa nak pakai esok.. tak de ler len kali pempuan asik kena ejekkkk je dengan penceramah ler, dengan salesman ler, dengan blogger ler... ish ish ish, pempuan pempuan.

    By Blogger Mak Su, At May 14, 2007 at 9:16 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]



<< Home